Zoeken, verzamelen.  Dat wat niet verenigbaar lijkt verbinden.  Laten ontstaan. Toekijken en vinden wat je niet    vermoedt. Verrast door het onverwachte. Laten zien wat er in zit ; wat denk je wat je voelt en dat op het  doek vastleggen.

Kernthema in het werk van beeldend kunstenaar Miek Diederen is de chaos ordenen. Miek zegt hierover: “om   mijn ideeën te verwezenlijken heb ik chaos nodig.  Door een paar penseelstrepen op een wit doek te maken, maak ik het als het ware kapot. Ik heb de sterke ambitie om dat wat kapot is gemaakt weer in orde te brengen”. Er leeft een thema, er borrelt een concept.  Een paar grote spatten vormen vervolgens een aanzet tot een kunstwerk waarbij de uiteindelijke vorm nog vaak van gedaante zal verwisselen voordat het de perfectie voor haar heeft bereikt. Niet zelden zul je in haar werken materialen als beton en jute tegenkomen.  Miek: “wat ik wil is, materialen, die niet bij elkaar horen, zo maken, dat ze weer één geheel vormen.  Beton, jute en verf construeren tot één geheel”.  Zie ook hier weer de zoektocht om van chaos eenheid te maken.

“Gedurende het schilderen ben ik daarbij toeschouwer van mijn eigen werk.  Al kijkend ontwikkelt zich een idee, vanuit chaos, tot een harmonieus geheel”.  Op die weg naar harmonie wil ze zichzelf voortdurend laten verrassen.  “Ik mag van mezelf nieuwe wegen inslaan.  Ik wil niet gedwongen worden om vast te blijven zitten in een oorspronkelijk idee”.  En dus verandert een werk continue van vorm.  Wie na twee weken schildersarbeid zou komen kijken, ziet vaak een fundamenteel ander schilderij dan een na pakweg zes maanden afgerond werk.

Minutieus worden vlakken keer op keer aangepakt. Op zoek naar de ultieme vorm, struktuur en kleur. Tot wel twintig keer toe kan ze kleurvlakken restylen. Op zoek naar net die extra laag, of die nuance in kleur. Van één kleur zijn wel 120 tinten die in ieder schilderij weer net even anders uitpakken. Zelfs met dezelfde kleur overschilderen levert uiteindelijk een andere kleur op door de gelaagdheid en de lichtinvallen. Gelaagdheid is daarbij een heel herkenbaar stijlelement. Miek: “ik werk veel met lagen, omdat het strukturen in een schilderij oplevert.  Iedere laag heeft weer een eigen dynamiek waardoor het onvoorspelbaar wordt.  Door die lagen kun je ook altijd naar het schilderij blijven kijken en er steeds weer wat nieuws in ontdekken”.

 

 

Andere werken (zie Drieluik - Tweeluik - Gestalten in de galerie) is een serie schilderijen, die als het ware één aaneengesloten beeld vormen, terwijl ze ieder identiteit en karakter blijven behouden. Het verrassende schuilt steeds in het effect, dat de combinaties teweegbrengen.

Bij  Gestalten heeft elk afzonderlijk schilderij een afmeting van 170 x 90 cm.